Post by Admin on Oct 29, 2020 19:44:58 GMT
Sosyal Mühendislik ve Toplum Mühendisliği
Kendi açımdan sosyal mühendislik; kısaca psikolojik manipülasyonudur. Yani bir kişiye ait gizli bilgileri ondan habersizce almaya yarayan bir tekniktir. İnsanların kurumlara vermiş olduğu gizli bilgiler (ilk hayvanının ismi, sevdiği kızın ismi, okuduğu ilkokul vb.) hedef kişinin çevresinden veya kendisinden fark edilmeden alınmasına denebilir.
Kendi açımdan toplum mühendisliği; sosyal mühendislik gibidir. Sadece bir kişiyle sınırlı kalmayarak birden fazla kişiye aynı anda uygulanabilmektedir. Toplum mühendisliğinin ucu "Zihin Mimarlığı" dediğimiz bir faaliyete deymektedir. Yani insanların aklını (ortaya çıkmış bir durum, din, gövde gösterisi, pazarlama vb.) birçok yöntemle tabiri caizse insanların aklını fark edilmeden yıkama denilebilir.
Toplum mühendisliği toplumun demografik yapısını (nüfüs bilimi), yaşanan olaylara karşı içinde biriken sinir, neşe, şaşkınlık, korku, güven gibi durumları kullanarak durumu lehine çevirmek de örnek olarak verilebilir.
Zihin Mimariliği
Kendi açımdan zihin mimariliğini açıklamak gerekirse; bir toplumun psikoloik bilincinin mimarisi denilebilir. Bir alandaki topluluğun aklını zehirleyerek yapılan bir faaliyettir. Zehirleme derken ne kastediğiimi şöyle açıklamak gerekirse;
Bir düşünceyi insanlara propaganda, şartlama gibi yöntemlerle insanların aklına yerleştirmek denilebilir.
Bu durumun etkisinde kalan kişiler genellikle uzun bir süre farkında olmadan o yerleştirilmiş düşünceye şarta veya başka bir gereksinime uyma gözükmektedir. Örnek vermek gerekirse yavru bir köpeğe eğtim verdiğimizi farzedelim. Bu köpeğe elimize bir mama alarak "otur" diye bir komutsak ve bu komutu verdikten sonra köpek dediğimizi yaptığı vakit nasıl ona bir ödül veriyorsak, köpek bir zaman sonra buna alışacak ve aklında "eğer bunu yaparsam sahibim bana ödül verecek" gibi bir olgu yerleştirmiş olacaktır.
Toplum Mühendisliğinde Demografik Yapı Nedir?
Nüfüs bilimi olarak geçen demografik yapı; toplum mühendisliğinin içinde bir rol oynamaktadır. Demografi nüfüs bilimi olduğu için bazı temel olguları vardır. Bu temel olgular bazı yerlerde kullanılabiliyor. Demografi nüfüsün değişimini inceliyor. Bunla alakalı bilgi vermek gerekirse;
Nüfus Sayımı ve Nüfus Kayıtları
Nüfusun Yaş Durumu
Gibi bilgiler inceleniyor. Mesela Türkiye şartlarında emekli olma yaşları kadınlar için 58, erkekler için 60 olarak belirlenmiştir. Bu durumun değiştiğini varsayalım. Belki de emekliliği yaklaştığı için hayaller kuran ve para biriktiren kişiler sokaklara dökülecek ve haklarını savunmaya başlayacak... Bu durum haberlere çıktığında çoğu emekliliği yaklaşan kişilere mikrofon uzatılacak ve görüşleri veya isyanlarını dile getirmeleri söylenecek. Peki ya bu durumda nasıl bir toplum mühendisliği uygulanabilir?
Bu durumda şöyle bir toplum mühendisliği öngörülebilir;
Bu insanların arasından çıkan bir kişinin şunu dediğini düşünün ;
"Bunca yıl çalıştık, emeklilik için hayal kurduk. Çoğumuzun günü geldi çattı... Belki çoğumuz planlar yaptık ve bazı kişisel aletlerimizi cihazlarımızı veya araçlarımızı sattık. Kafa dinlemek için para biriktirdik. Peki onlar ne yaptı emeklilik yaşını yükselttiler. EMEKLİLİK BİZİM HAKKIMIZ, BİZE HAKKIMIZI VERİN!"
Bu konuşmadan zihni zehirlenen yani yıkanan emekli halk da sesini çıkarmaya başlayacaktır. İşte bu bir toplum mühendisliği örneğidir.
Sosyal Mühendislik Seneryo Örneği
Size birçok yerde karşılaştığımız bir senaryo örneğini anlatacağım ve sonra da buradaki teknikleri sizlere açıklayacağım.
Senaryo 1
Dün veya evelsi gün oturduğum yerin çevresinde yabancı dil kursu aramaya başlamıştım. Tüm günümü bu işe ayırmış, deli gibi araştırma yapıyordum. Oturduğum yerin çevresinde bir tane yabancı dil kursu bulmuştum. Eğitim düzeyi, öğretmenler, fiyat gibi bilgileri almak için görüşecektim. Yaklaşık olarak 15 dakika yürümenin sonunda araştırıp bulduğum kursa gelmiştim. Kursun önünde kursun broşürünü dağıtmakla görevli olan iki kişi görmüştüm. Bana güler yüzle sorular sormuş, ismimi almış ve görüşmeye geçmem için beni yukarıya çıkarmıştı. Hatta kapıyı da onlardan biri açmıştı. Yukarıya çıktıktan hemen sonra bilgi almak için orada görevlendirilmiş olan bir kişinin yanına gitmişim. Kendileri bana hep güler yüzle, örneklerle, kendilerinin eğitimlerini ben sormadan bana paylaşmaya başlamışlardı. Bana eğitim sonunda verilen sertifikayı göstermişlerdi. Kendileri indirimli bir zamana denk geldiğimi ve şanslı olduğumu söylemişti. Beni sınava almış, daha sonra da bana sınav sonucumun çoğu yaşıtıma göre iyi olduğunu, bende bir ışık olduğunu söylemişlerdi. Fiyat bilgilendirmesini yaptıktan sonra evime gitmiştim. Ertesi sabah beni arayarak sınıfların dolmak üzere olduğunu söylemişlerdi kendilerine ben de yakın zamanda geleceğimi söyleyip telefonu kapattım...
Senaryoda Görülen Sosyal Mühendislik Teknikleri
Güler Yüzlü Olmak
Güler yüzlü olmak, insanın algısını değiştirmek için en güzel taktiklerden biridir. Güler yüzlü bir karşılamada insana katılacağı ortamın mutluluk veren ve güven veren bir yer olduğunu hissetirmek için yapılmaktadır. Bazı sektörlerde güler yüz insanları yumuşatmak için de kullanılır. Örneğin uçakta bulunan hostesler genellikle stresi azaltmak için ve oranın stressiz, güvenli bir ortam olduğunu hissettirmek için güler yüzle karşılarlar.
Ödül Göstermek
Sertifika göstermek, bir pazarlama taktiği olabilir. Kişinin algısına "biz size sertifika kazandırıyoruz" olgusunu yerleştirir ve o kursun başarılı olduğunu gösterir. Kısacası firmaların kendine müşteri çekmek için kullandığı bir yöntemdir.
İndirim Var Denmesi
Bildiğiniz gibi birçok market sektörde indirimle alakalı taktikler kullanılmaktadır. Aslında bir üründe indirim olmamsına rağmen indirim var, diyerek bize gerçek fiyatından satmaya çalışırlar. İndirim denildiği zaman insanın aklına "ucuzluk" geldiği için önceliğini hep indirim yazan veya indirim kelimesini söyleyen yerlere çevireceklerdir. İndirimin söylenmesi müşteriyi kazanmak için söylenilen yalanlardandır.
Karşı Tarafa İltifat Etmek
Karşı tarafa beklenmedik bir anda iltifat etmek, sektörlerde müşteri ile arasındaki bağı güçlendirmek için kullanılan bir taktiktir. Bu taktik ortamda bir samimiyet olduğunu göstermek için yapılır. Bazen edilen bu iltifatlar kişinin aklına "bunlar bende şunu görmüş" gibi bir düşünceye kapılması için yapılmaktadır.
Kontenjan Dolmak Üzere
Bu yöntemle kendilerine gelen müşterileri bir teleşa sokmaya yarar. Telaşa kapılan bir müşteri, kendisine gelrn bu fırsatı kaçırmamak için acele etmeye başlar. Şirketler bu yöntemi müşterileri kendilerine daha hızlı çekmek için kullanırlar.
Senaryo 2
Eskiden okduğum okulda sınıfta hep benle uğraşan bir çocuk vardı. Durduk yere gelir, benle uğraşırdı. Ben de bu çocuktan intikam almak istiyordum yani herkesin içinde onu rezil etmek gibi bir şey... Bu çocuğu günlerce instagramda bir fake hesapla takip ettim. Nereye gidiyor, neler içiyor gibi bilgileri elde etmek için. Bizim karşı sınıfımızda olan ve benim arkadaşımın en yakın arkadaşı olan bir kız onun sevgilisiydi. Bir gün en yakın arkadaşım ve o çocuğun kız arkadaşı beraber gidiyorlardı ve ben de onlara katılmamda bir sorun var mı diye sormuştum. Beni yanlarına aldılar ve o kızla tanıştım. Kızla yaklaşık olarak 3-4 ay sonra yakın arkadaş olduk ve benim istediğim şeyde buydu. Kız arkadaşından o çocuk hakkında bilgiler alacaktım. Kız arkadaşına çaktırmadan çocuk hakkında bilgiler almaya çalışıyordum ve alıyordum. Küçükken yaşadığı eski evini, yeni evini, aralarındaki takma ismi gibi, ailesinin ismini almıştım. Hatta eski sevgilisinin ismini bile...
Senaryoda Görülen Sosyal Mühendislik Teknikleri
Bilgi Toplama
Hedef hakkında bilgi toplamak gerçekten çok önemlidir. Hele de bir kişi için yoğunlaşıyorsanız. Örneğin onun sevdiği içecekleri ve yemekleri bilip bir güven kazanabilir, onun gittiği yerler gibi bilgileri elde ederek kendinize bir yol çıkartabilirsiniz.
Güven Kazanma
Güven kazanmak, sosyal mühendislik için en önemli etkenlerden biridir. Güven kazanıldıktan sonra kişinin kendisinden bilgi bile alabilirsiniz. Kazadığınız bu güvens sayesinde yapacaklarınızı aklınızda oluşturabilir, nereden başlayacağınızı düşünebilirsiniz.
Güveni Kötüye Kullanma
Güveni kötüye kullanma, artık ne yapacağınızı nereden başlayacağınızı anladıktan sonra gelmektedir. Kazanılan güveni kötüye kullanma hedef bir kişi için acı verici şeylerden biridir.
Toplum Mühendisliği Senaryo Örneği
Size yakın zamanda karşılaştığım bir olayı senaryo şeklinde anlatacağım.
Akşam saatlerinde yaşadığım şehrin insanlarla dolu olan bir yerinde yürüyordum. Oradan geçerken yaklaşık olarak 30 metre aralıklarla heykel insanların durduğunu insanların fotoğraflarını çektiğini gördüm. Yavaşça yaklaştıktan sonra birinin kadın olduğun bu kadının önün "1 günde 5 kadın ölüyor" yazılı bir kağıt olduğunu gördüm. Bu durumu gören diğer insanlar fotoğraflarını çekiyorlar, fotoğraflarını çeken diğer insanlarda sosyal medyada hesaplarında paylaşıyorlardı. Diğer heykelin yanına üzgün bir şekilde gittğimde ise o heykel adamın da erkek olduğunu ve onun önündeyse "sosyal mesafeyi koruyalım" yazılı bir kağıt yazılı olduğunu gördüm. İkisi de çok fazla ilgi görüyordu. Erkek heykelin yanından geçen bazı gruplar direkt aralını açıyor bazıları dalga geçerek yada umursamadan geçiyorlardı...
Senaryoda Görülen Toplum Mühendisliği Teknikleri
Senaryoda bulunan tekniklere geçmeden önce tekrardan bir hatırlatma yapmak istiyorum. Üste de bahsetmiş bir durumu gündeme getirme, farkındalık yaratmak gibi olaylar burada gösterilmiş. Hemen bakalım.
"1 Günde 5 Kadın Ölüyor"
Burada insanların beynine kadın cinayetlerini yerleştirmek ve artık kendilerinin de seslerini duyurmak istidikleri anlaşılıyor. Burada yapılan işlemde milletin uyanmasını ve artık farkındalık yaratmak istemeleri diye düşünüyorum. Gün geçtikçene kadın cinayeti artmasına rağmen neredeyse çoğu kişinin dikkatini çekmediğinden dolayı insanların kalabalık olduğu yerde bunu yapmaları bir toplum mühendisliği örneği olabilir.
"Sosyal Mesafeyi Koruyalım"
Kimsenin kendi ve diğer insanların sağlığını önemsemeden yaptıkları bu davranışın yanlış olduğunu insanların kalabalık olduğu bir yerde ilgiyi kendi üzerine çekerek göstermeye çalışmıştır. Yerde yazılı olan bu kağıt birçok insanın aklına yerleşmiş olup kurallara uymasına neden oluyor. Bu da bir toplum mühendisliği örneği olabilir.
Kendi açımdan sosyal mühendislik; kısaca psikolojik manipülasyonudur. Yani bir kişiye ait gizli bilgileri ondan habersizce almaya yarayan bir tekniktir. İnsanların kurumlara vermiş olduğu gizli bilgiler (ilk hayvanının ismi, sevdiği kızın ismi, okuduğu ilkokul vb.) hedef kişinin çevresinden veya kendisinden fark edilmeden alınmasına denebilir.
Kendi açımdan toplum mühendisliği; sosyal mühendislik gibidir. Sadece bir kişiyle sınırlı kalmayarak birden fazla kişiye aynı anda uygulanabilmektedir. Toplum mühendisliğinin ucu "Zihin Mimarlığı" dediğimiz bir faaliyete deymektedir. Yani insanların aklını (ortaya çıkmış bir durum, din, gövde gösterisi, pazarlama vb.) birçok yöntemle tabiri caizse insanların aklını fark edilmeden yıkama denilebilir.
Toplum mühendisliği toplumun demografik yapısını (nüfüs bilimi), yaşanan olaylara karşı içinde biriken sinir, neşe, şaşkınlık, korku, güven gibi durumları kullanarak durumu lehine çevirmek de örnek olarak verilebilir.
Zihin Mimariliği
Kendi açımdan zihin mimariliğini açıklamak gerekirse; bir toplumun psikoloik bilincinin mimarisi denilebilir. Bir alandaki topluluğun aklını zehirleyerek yapılan bir faaliyettir. Zehirleme derken ne kastediğiimi şöyle açıklamak gerekirse;
Bir düşünceyi insanlara propaganda, şartlama gibi yöntemlerle insanların aklına yerleştirmek denilebilir.
Bu durumun etkisinde kalan kişiler genellikle uzun bir süre farkında olmadan o yerleştirilmiş düşünceye şarta veya başka bir gereksinime uyma gözükmektedir. Örnek vermek gerekirse yavru bir köpeğe eğtim verdiğimizi farzedelim. Bu köpeğe elimize bir mama alarak "otur" diye bir komutsak ve bu komutu verdikten sonra köpek dediğimizi yaptığı vakit nasıl ona bir ödül veriyorsak, köpek bir zaman sonra buna alışacak ve aklında "eğer bunu yaparsam sahibim bana ödül verecek" gibi bir olgu yerleştirmiş olacaktır.
Toplum Mühendisliğinde Demografik Yapı Nedir?
Nüfüs bilimi olarak geçen demografik yapı; toplum mühendisliğinin içinde bir rol oynamaktadır. Demografi nüfüs bilimi olduğu için bazı temel olguları vardır. Bu temel olgular bazı yerlerde kullanılabiliyor. Demografi nüfüsün değişimini inceliyor. Bunla alakalı bilgi vermek gerekirse;
Nüfus Sayımı ve Nüfus Kayıtları
Nüfusun Yaş Durumu
Gibi bilgiler inceleniyor. Mesela Türkiye şartlarında emekli olma yaşları kadınlar için 58, erkekler için 60 olarak belirlenmiştir. Bu durumun değiştiğini varsayalım. Belki de emekliliği yaklaştığı için hayaller kuran ve para biriktiren kişiler sokaklara dökülecek ve haklarını savunmaya başlayacak... Bu durum haberlere çıktığında çoğu emekliliği yaklaşan kişilere mikrofon uzatılacak ve görüşleri veya isyanlarını dile getirmeleri söylenecek. Peki ya bu durumda nasıl bir toplum mühendisliği uygulanabilir?
Bu durumda şöyle bir toplum mühendisliği öngörülebilir;
Bu insanların arasından çıkan bir kişinin şunu dediğini düşünün ;
"Bunca yıl çalıştık, emeklilik için hayal kurduk. Çoğumuzun günü geldi çattı... Belki çoğumuz planlar yaptık ve bazı kişisel aletlerimizi cihazlarımızı veya araçlarımızı sattık. Kafa dinlemek için para biriktirdik. Peki onlar ne yaptı emeklilik yaşını yükselttiler. EMEKLİLİK BİZİM HAKKIMIZ, BİZE HAKKIMIZI VERİN!"
Bu konuşmadan zihni zehirlenen yani yıkanan emekli halk da sesini çıkarmaya başlayacaktır. İşte bu bir toplum mühendisliği örneğidir.
Sosyal Mühendislik Seneryo Örneği
Size birçok yerde karşılaştığımız bir senaryo örneğini anlatacağım ve sonra da buradaki teknikleri sizlere açıklayacağım.
Senaryo 1
Dün veya evelsi gün oturduğum yerin çevresinde yabancı dil kursu aramaya başlamıştım. Tüm günümü bu işe ayırmış, deli gibi araştırma yapıyordum. Oturduğum yerin çevresinde bir tane yabancı dil kursu bulmuştum. Eğitim düzeyi, öğretmenler, fiyat gibi bilgileri almak için görüşecektim. Yaklaşık olarak 15 dakika yürümenin sonunda araştırıp bulduğum kursa gelmiştim. Kursun önünde kursun broşürünü dağıtmakla görevli olan iki kişi görmüştüm. Bana güler yüzle sorular sormuş, ismimi almış ve görüşmeye geçmem için beni yukarıya çıkarmıştı. Hatta kapıyı da onlardan biri açmıştı. Yukarıya çıktıktan hemen sonra bilgi almak için orada görevlendirilmiş olan bir kişinin yanına gitmişim. Kendileri bana hep güler yüzle, örneklerle, kendilerinin eğitimlerini ben sormadan bana paylaşmaya başlamışlardı. Bana eğitim sonunda verilen sertifikayı göstermişlerdi. Kendileri indirimli bir zamana denk geldiğimi ve şanslı olduğumu söylemişti. Beni sınava almış, daha sonra da bana sınav sonucumun çoğu yaşıtıma göre iyi olduğunu, bende bir ışık olduğunu söylemişlerdi. Fiyat bilgilendirmesini yaptıktan sonra evime gitmiştim. Ertesi sabah beni arayarak sınıfların dolmak üzere olduğunu söylemişlerdi kendilerine ben de yakın zamanda geleceğimi söyleyip telefonu kapattım...
Senaryoda Görülen Sosyal Mühendislik Teknikleri
Güler Yüzlü Olmak
Güler yüzlü olmak, insanın algısını değiştirmek için en güzel taktiklerden biridir. Güler yüzlü bir karşılamada insana katılacağı ortamın mutluluk veren ve güven veren bir yer olduğunu hissetirmek için yapılmaktadır. Bazı sektörlerde güler yüz insanları yumuşatmak için de kullanılır. Örneğin uçakta bulunan hostesler genellikle stresi azaltmak için ve oranın stressiz, güvenli bir ortam olduğunu hissettirmek için güler yüzle karşılarlar.
Ödül Göstermek
Sertifika göstermek, bir pazarlama taktiği olabilir. Kişinin algısına "biz size sertifika kazandırıyoruz" olgusunu yerleştirir ve o kursun başarılı olduğunu gösterir. Kısacası firmaların kendine müşteri çekmek için kullandığı bir yöntemdir.
İndirim Var Denmesi
Bildiğiniz gibi birçok market sektörde indirimle alakalı taktikler kullanılmaktadır. Aslında bir üründe indirim olmamsına rağmen indirim var, diyerek bize gerçek fiyatından satmaya çalışırlar. İndirim denildiği zaman insanın aklına "ucuzluk" geldiği için önceliğini hep indirim yazan veya indirim kelimesini söyleyen yerlere çevireceklerdir. İndirimin söylenmesi müşteriyi kazanmak için söylenilen yalanlardandır.
Karşı Tarafa İltifat Etmek
Karşı tarafa beklenmedik bir anda iltifat etmek, sektörlerde müşteri ile arasındaki bağı güçlendirmek için kullanılan bir taktiktir. Bu taktik ortamda bir samimiyet olduğunu göstermek için yapılır. Bazen edilen bu iltifatlar kişinin aklına "bunlar bende şunu görmüş" gibi bir düşünceye kapılması için yapılmaktadır.
Kontenjan Dolmak Üzere
Bu yöntemle kendilerine gelen müşterileri bir teleşa sokmaya yarar. Telaşa kapılan bir müşteri, kendisine gelrn bu fırsatı kaçırmamak için acele etmeye başlar. Şirketler bu yöntemi müşterileri kendilerine daha hızlı çekmek için kullanırlar.
Senaryo 2
Eskiden okduğum okulda sınıfta hep benle uğraşan bir çocuk vardı. Durduk yere gelir, benle uğraşırdı. Ben de bu çocuktan intikam almak istiyordum yani herkesin içinde onu rezil etmek gibi bir şey... Bu çocuğu günlerce instagramda bir fake hesapla takip ettim. Nereye gidiyor, neler içiyor gibi bilgileri elde etmek için. Bizim karşı sınıfımızda olan ve benim arkadaşımın en yakın arkadaşı olan bir kız onun sevgilisiydi. Bir gün en yakın arkadaşım ve o çocuğun kız arkadaşı beraber gidiyorlardı ve ben de onlara katılmamda bir sorun var mı diye sormuştum. Beni yanlarına aldılar ve o kızla tanıştım. Kızla yaklaşık olarak 3-4 ay sonra yakın arkadaş olduk ve benim istediğim şeyde buydu. Kız arkadaşından o çocuk hakkında bilgiler alacaktım. Kız arkadaşına çaktırmadan çocuk hakkında bilgiler almaya çalışıyordum ve alıyordum. Küçükken yaşadığı eski evini, yeni evini, aralarındaki takma ismi gibi, ailesinin ismini almıştım. Hatta eski sevgilisinin ismini bile...
Senaryoda Görülen Sosyal Mühendislik Teknikleri
Bilgi Toplama
Hedef hakkında bilgi toplamak gerçekten çok önemlidir. Hele de bir kişi için yoğunlaşıyorsanız. Örneğin onun sevdiği içecekleri ve yemekleri bilip bir güven kazanabilir, onun gittiği yerler gibi bilgileri elde ederek kendinize bir yol çıkartabilirsiniz.
Güven Kazanma
Güven kazanmak, sosyal mühendislik için en önemli etkenlerden biridir. Güven kazanıldıktan sonra kişinin kendisinden bilgi bile alabilirsiniz. Kazadığınız bu güvens sayesinde yapacaklarınızı aklınızda oluşturabilir, nereden başlayacağınızı düşünebilirsiniz.
Güveni Kötüye Kullanma
Güveni kötüye kullanma, artık ne yapacağınızı nereden başlayacağınızı anladıktan sonra gelmektedir. Kazanılan güveni kötüye kullanma hedef bir kişi için acı verici şeylerden biridir.
Toplum Mühendisliği Senaryo Örneği
Size yakın zamanda karşılaştığım bir olayı senaryo şeklinde anlatacağım.
Akşam saatlerinde yaşadığım şehrin insanlarla dolu olan bir yerinde yürüyordum. Oradan geçerken yaklaşık olarak 30 metre aralıklarla heykel insanların durduğunu insanların fotoğraflarını çektiğini gördüm. Yavaşça yaklaştıktan sonra birinin kadın olduğun bu kadının önün "1 günde 5 kadın ölüyor" yazılı bir kağıt olduğunu gördüm. Bu durumu gören diğer insanlar fotoğraflarını çekiyorlar, fotoğraflarını çeken diğer insanlarda sosyal medyada hesaplarında paylaşıyorlardı. Diğer heykelin yanına üzgün bir şekilde gittğimde ise o heykel adamın da erkek olduğunu ve onun önündeyse "sosyal mesafeyi koruyalım" yazılı bir kağıt yazılı olduğunu gördüm. İkisi de çok fazla ilgi görüyordu. Erkek heykelin yanından geçen bazı gruplar direkt aralını açıyor bazıları dalga geçerek yada umursamadan geçiyorlardı...
Senaryoda Görülen Toplum Mühendisliği Teknikleri
Senaryoda bulunan tekniklere geçmeden önce tekrardan bir hatırlatma yapmak istiyorum. Üste de bahsetmiş bir durumu gündeme getirme, farkındalık yaratmak gibi olaylar burada gösterilmiş. Hemen bakalım.
"1 Günde 5 Kadın Ölüyor"
Burada insanların beynine kadın cinayetlerini yerleştirmek ve artık kendilerinin de seslerini duyurmak istidikleri anlaşılıyor. Burada yapılan işlemde milletin uyanmasını ve artık farkındalık yaratmak istemeleri diye düşünüyorum. Gün geçtikçene kadın cinayeti artmasına rağmen neredeyse çoğu kişinin dikkatini çekmediğinden dolayı insanların kalabalık olduğu yerde bunu yapmaları bir toplum mühendisliği örneği olabilir.
"Sosyal Mesafeyi Koruyalım"
Kimsenin kendi ve diğer insanların sağlığını önemsemeden yaptıkları bu davranışın yanlış olduğunu insanların kalabalık olduğu bir yerde ilgiyi kendi üzerine çekerek göstermeye çalışmıştır. Yerde yazılı olan bu kağıt birçok insanın aklına yerleşmiş olup kurallara uymasına neden oluyor. Bu da bir toplum mühendisliği örneği olabilir.